-
Notifications
You must be signed in to change notification settings - Fork 0
/
Copy pathintroduction.tex
223 lines (174 loc) · 10.3 KB
/
introduction.tex
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
\chapter{Въведение}
Основното нещо, което се прави в този курс, е да се класифицират езици.
За да можем да класифицираме един език, първо трябва знаем какво точно представлява един език.
\section{Основни понятия}
\begin{definition}
\textbf{Азбука} ще наричаме всяко крайно множество.
Елементите на азбуката ще наричаме \textbf{букви}.
\end{definition}
Обикновено ще си бележим азбуквата със $\Sigma$.
Също така, ако никъде не е споменато друго, $\Sigma = \{a, b \}$.
Тук буквите ще бъдат $a$ и $b$.
\begin{definition}
\textbf{Дума} над азбуката $\Sigma$ ще наричаме всяка крайна редица от букви от $\Sigma$.
Дължината на дума $\alpha$ над $\Sigma$ ще бележим с $|\alpha|$.
\end{definition}
При азбуката $\Sigma = \{0, 1\}$, примерна дума ще бъде $\alpha = 000101$.
Ясно е, че $|\alpha| = 6$.
\begin{definition}
\textbf{Празната дума} ще наричаме единствената дума с дължина 0.
Бележим я с $\varepsilon$.
\end{definition}
\begin{warning}
Важно е да се отбележи, че празното множество и празната дума са различни неща.
Възможно е да се вземе такава дефиниция за редица, в която те да съвпадат, но това не е съществено.
За нас думите ще бъдат едни неща, а множествата други.
\textbf{TLDR:} $\varepsilon \neq \varnothing$
\end{warning}
\begin{definition}
Със $\Sigma^*$ ще бележим множеството от всички думи над $\Sigma$.
$L$ ще наричаме \textbf{език} над $\Sigma$, ако $L \subseteq \Sigma$.
\end{definition}
Тук нащият универсум ще бъде $\Sigma^*$.
Така че за $L \subseteq \Sigma^*$, под $\overline{L}$ ще имаме предвид $\Sigma^* \setminus L$.
\section{Операции върху думи и езици}
\begin{definition}
Ще дефинираме \textbf{конкатенацията} (слепването) на две думи $\alpha$ и $\beta$
и ще го бележим с $\alpha \cdot \beta$
\begin{itemize}
\item $\alpha \cdot \varepsilon = \alpha$ (Базов случай)
\item $\alpha \cdot (\beta x) = (\alpha \cdot \beta)x$ (Свеждане до по-малка ``задача'')
\end{itemize}
\end{definition}
На пръв поглед такава дефиниция изглежда безсмислена,
но това далеч не е така.
После тя ще се използва постоянно в доказателства. \\
Нека разгледаме един пример за конкатенация:
\begin{align*}
aaa \cdot bbb & = (aaa \cdot bb)b = ((aaa \cdot b)b)b = (((aaa \cdot \varepsilon)b)b)b = \\
& = (((aaa)b)b)b = ((aaab)b)b = (aaabb)b = aaabbb
\end{align*}
Вече можем да дефинираме $\alpha^n$ ($n$ на брой пъти да конкатенираме думата $\alpha$) индуктивно:
\begin{itemize}
\item $\alpha^0 = \varepsilon$
\item $\alpha^{n + 1} = \alpha^n \cdot \alpha$
\end{itemize}
За пример можем да вземем $(ab)^3$.
\begin{align*}
(ab)^3 & = (ab)^2 \cdot ab = ((ab^1) \cdot ab) \cdot ab = (((ab^0) \cdot ab) \cdot ab) \cdot ab = \\
& = ((\varepsilon \cdot ab) \cdot ab) \cdot ab = ab \cdot ab \cdot ab
\end{align*}
\begin{remark}
Тук използваме наготово, че $\varepsilon \cdot \alpha = \alpha$ (от Задача \ref{epsilon-neutral-element}).
\end{remark}
Имайки конкатенация на думи, можем да дефинираме и конкатенацията на езици.
Най-естествено е да направим следното:
\begin{definition}
Нека $L_1, L_2 \subseteq \Sigma^*$.
Тогава \textbf{конкатенацията} на езиците $L_1$ и $L_2$ ще наричаме множеството:
\begin{center}
$L_1 \cdot L_2 = \{ \alpha \cdot \beta \: | \: \alpha \in L_1 \: \& \: \beta \in L_2 \}$ \\
\end{center}
\end{definition}
Вече можем да дефинираме $L^n$ ($n$ на брой пъти да конкатенираме езика $L$) индуктивно:
\begin{itemize}
\item $L^0 = \{ \varepsilon \}$
\item $L^{n + 1} = L^n \cdot L$
\end{itemize}
\begin{definition}[Звезда на Клини]
Нека $L \subseteq \Sigma^*$. Тогава:
\begin{itemize}
\item $L^* = \bigcup\limits_{n \in \mathbb{N}} L^n = L^0 \cup L^1 \cup L^2 \cup \dots $
\item $L^+ = \bigcup\limits_{\substack{n \in \mathbb{N} \\ n \neq 0}} L^n = L^1 \cup L^2 \cup L^3 \cup \dots $
\end{itemize}
\end{definition}
Ясно е, че в тази дефиниция $\Sigma^*$ е същото нещо като в другата.
\section{Допълнителни дефиниции}
Тук ще сложим няколко дефиниции, които са стандартни, и ще има задачи, свързани с тях.
\begin{definition}
Ще дефинираме \textbf{обръщането} на дума и на език.
Обръщането на дума $\alpha$, което бележим с $\alpha^{rev}$, става индуктивно:
\begin{itemize}
\item $\varepsilon^{rev} = \varepsilon$
\item $(\alpha x)^{rev} = x(\alpha^{rev})$
\end{itemize}
Обръщането на език $L$ бележим с $L^{rev} = \{\alpha^{rev} \: | \: \alpha \in L \}$.
\end{definition}
\begin{definition}
Ще дефинираме кога една дума $\alpha$ е префикс, инфикс или суфикс на друга дума $\beta$:
\begin{itemize}
\item $\alpha \preceq_{pref} \beta$, ако $(\exists \gamma \in \Sigma^*)(\alpha \cdot \gamma = \beta)$
\item $\alpha \preceq_{suff} \beta$, ако $(\exists \gamma \in \Sigma^*)(\gamma \cdot \alpha = \beta)$
\item $\alpha \preceq_{inf} \beta$, ако $(\exists \gamma_1 \in \Sigma^*)(\exists \gamma_2 \in \Sigma^*)(\gamma_1 \cdot \alpha \cdot \gamma_2 = \beta)$
\end{itemize}
Нека $L \subseteq \Sigma^*$. Тогава:
\begin{itemize}
\item $\operatorname{Pref}(L) = \{ \alpha \in \Sigma^* \: | \: (\exists \beta \in L)(\alpha \preceq_{pref} \beta) \}$
\item $\operatorname{Suff}(L) = \{ \alpha \in \Sigma^* \: | \: (\exists \beta \in L)(\alpha \preceq_{suff} \beta) \}$
\item $\operatorname{Infix}(L) = \{ \alpha \in \Sigma^* \: | \: (\exists \beta \in L)(\alpha \preceq_{inf} \beta) \}$
\end{itemize}
\end{definition}
\section{Задачи за упражнение}
\begin{problem}[асоциативност]
Да се докаже, че $\alpha \cdot (\beta \cdot \gamma) = (\alpha \cdot \beta) \cdot \gamma$
Упътване: да се направи индукция по $\gamma$
\end{problem}
\begin{problem}[неутрален елемент]\label{epsilon-neutral-element}
Да се докаже, че $\varepsilon \cdot \alpha = \alpha$
Упътване: да се направи индукция по $\alpha$
\end{problem}
\begin{problem}
Да се докаже, че $\alpha^n \cdot \alpha^m = \alpha^{n + m}$
Упътване: да се направи индукция по $m$
\end{problem}
\begin{problem}
Да се докаже, че $(\alpha^n)^m = \alpha^{nm}$
Упътване: да се направи индукция по $m$
\end{problem}
\begin{problem}
Да се докаже, че $L^n \cdot L^m = L^{n + m}$
Упътване: да се направи индукция по $m$
\end{problem}
\begin{problem}
Да се докаже, че $(L^n)^m = L^{nm}$
Упътване: да се направи индукция по $m$
\end{problem}
\begin{problem}[дистрибутивност]
Да се докаже, че:
\begin{itemize}
\item $(L_1 \cup L_2) \cdot L_3 = (L_1 \cdot L_3) \cup (L_2 \cdot L_3)$
\item $(L_1 \cap L_2) \cdot L_3 = (L_1 \cdot L_3) \cap (L_2 \cdot L_3)$
\end{itemize}
\end{problem}
\begin{problem}
Да се докаже, че $\Sigma^+ = \Sigma \cdot \Sigma^*$
Упътване: да се използват предните резултати
\end{problem}
\begin{problem}[свойства на reverse]\thlabel{reverse-props}
Да се докаже, че:
\begin{itemize}
\item $(\alpha \cdot \beta)^{rev} = \beta^{rev} \cdot \alpha^{rev}$
\item $(L_1 \cdot L_2)^{rev} = L_2^{rev} \cdot L_1^{rev}$
\end{itemize}
Упътване: за първото да се направи индукция по $\beta$
\end{problem}
\begin{problem}
Да се докаже, че:
\begin{itemize}
\item $(\alpha^{rev})^{rev} = \alpha$
\item $(L^{rev})^{rev} = L$
\end{itemize}
Упътване: за първото да се направи индукция по $\alpha$
\end{problem}
\begin{problem}[свойства на Pref, Suff, Infix]\thlabel{prefix-suffix-infix-props}
Да се докаже, че:
\begin{itemize}
\item $\operatorname{Pref}(L) = \operatorname{Suff}(L^{rev})^{rev}$
\item $\operatorname{Suff}(L) = \operatorname{Pref}(L^{rev})^{rev}$
\item $\operatorname{Pref}(L_1 \cdot L_2) = \operatorname{Pref}(L_1) \cup (L_1 \cdot \operatorname{Pref}(L_2))$
\item $\operatorname{Suff}(L_1 \cdot L_2) = \operatorname{Suff}(L_2) \cup (\operatorname{Suff}(L_1) \cdot L_2)$
\item $\operatorname{Infix}(L_1 \cdot L_2) = \operatorname{Infix}(L_1) \cup \operatorname{Infix}(L_2) \cup (\operatorname{Suff}(L_1) \cdot \operatorname{Pref}(L_2))$
\item $\operatorname{Infix}(L) = \operatorname{Pref}(\operatorname{Suff}(L)) = \operatorname{Suff}(\operatorname{Pref}(L))$
\end{itemize}
Упътване: да се разсъждава на ниво думи (конкатенация на езици се дефинира с конкатенация на думи)
\end{problem}